Politika

Svjetski mediji o donaciji vakcina Srbije Bosni i Hercegovini

Svjetski mediji prenijeli su u utorak da je Srbija donirala 5.000 vakcina (10.000 doza) Bosni i Hercegovini.

U izvještaju “Reutersa” se navodi da je FBiH, jedan od dva entiteta BiH zajedno sa Republikom Srpskom naručila 1,2 miliona doza u okviru Kovaks programa za vakcinaciju u zemljama u razvoju i skoro 900 hiljada doza od Evropske unije, ali još nije dobila nijednu.

U utorak je na sarajevskom aerodromu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio donaciju od pet hiljada doza vakcina članovima tročlanog predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, Željku Komšiću i Miloradu Dodiku i obećao da će narednih dana poslati u BiH još pet hiljada doza.

“Srećan sam što možemo da spasemo živote vakcinama, to je važna i velika stvar. Srbija se ponaša kao prijatelj i komšija”, istakao je Vučić u razgovoru sa novinarima.

BiH je treća bivša jugoslovenska republika koja je dobila vakcine iz Srbije, poslije Severne Makedonije i Crne Gore.

Srbija je poklonila pet hiljada doza vakcina i Republici Srpskoj za imunizaciju medicinskog osoblja.

“Kada su globalni multilateralni mehanizmi zakazali, predsjednik Vučić je poslao ponudu i mi smo je prihvatili”, rekao je Džaferović.

U BiH je od početka pandemije potvrđeno 130.979 slučajeva Kovida-19 i 5.071 smrtnih slučajeva.

I agencija “Xinhua” prenijela je vijest o donaciji vakcina Federaciji, navodeći da su to prve doze koje su stigle u ovaj entitet koji još nije započeo imunizaciju.

Portal “Euronews” navodi da je donacija Srbije stila usljed spora s mehanizmom Kovaks u okviru kojeg Bosni i Hercegovini nije isporučena nijedna doza vakcine protiv virusa korona.

“ABC News” ističe da je BiH zaprijetila da će tužiti Kovaks i podsjeća da je Srbija još u januaru počela proces imunizacije.

“Zajedno možemo ići mnogo brže napred”, citirao je “ABC News” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button