Banja Luka

U Boriku posječeno najveće stablo ove vrste u RS

Uprkos tome što se brojne institucije i udruženja zalažu za očuvanje banjalučkog prirodnog naslijeđa, izvršen je još jedan atak na prirodu.

Posječen Vez u Save Kovačevića

Naime, posječeno je stablo Vez (Ulmus laevis), koje se nalazilo 50m nizvodno od Venecija mosta, u Ulici Save Kovačevića.

foto:banjaluka.com

Najveći predstavnik vrste u RS

Kako nam je potvrđeno iz Društva za zaštitu prirodnog naslijeđa “Arbor Magna”, radi se o stablu koje je registrovano u Katalogu najvećih stabala Republike Srpske i to kao najveći predstavnik svoje vrste u RS.

Bilo u dobrom stanju

Pored toga, ističu, da je stablo bilo u dobrom stanju i da je predstavljalo jedan od rijetkih primjeraka ovih dimenzija.

foto:banjaluka.com

Posječeno vikendom

Stablo je posječeno još 2. januara ove godine, i, kako kažu očevici, ovakve aktivnosti se obično odvijaju vikendom, ili praznicima, kada je nemoguće bilo šta preduzeti.

Grad mora zaštititi stabla – sad je kasno

Predsjednik Društva za zaštitu prirodnog naslijeđa “Arbor Magna” Jugoslav Brujić ističe:

”Ovo se tiče Grada. Grad treba da zaštiti ono što ima – što je vrijedno. Kasno je sad intervenisati, jer to treba na vrijeme spriječiti”.

foto:banjaluka.com

Zeljkovići uzalud alarmirali Grad

Ipak, sječa nije prošla neopaženo, jer je sječu stabla pokušala spriječiti porodica Zeljković, koja generacijama, živi u neposrednoj blizini mjesta na kome je stablo posječeno.

Uz veliko žaljenje zbog počinjenog djela ističu da su taj dan poduzeli sve kako bi spriječili sječu.
Senija Zeljković za portal banjaluka.com kaže:

“Slali smo gradonačelniku e-mail i slike. Zvali smo i Centar za zaštitu životne sredine, ali nije bilo odgovora.”

Komunalna: Imaju nalog za sječu

Odgovor im je stigao tek od Komunalne policije, koja je izašla na teren i utvrdila da izvršioci imaju nalog za sječu.

Otkud nalog za sječu prirodnog blaga?

Postavlja se pitanje na osnovu čega je dobijen nalog za sječu najvećeg primjerka jedne vrste u Republici Srpskoj? Bez obzira gdje se nalazi, da li u parku, ili obalnom pojasu Vrbasa. Pogotovo kada se zna da vlasnici šume ne mogu posjeći ni suhu bukvu, a da prije toga ne dobije dozvolu, jer su kazne drakonske.

Zbog toga će portal banjaluka.com u ponedjeljak zatražiti odgovore na mnoga pitanja, koja ovdje stoje sa mnogo upitnika.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button