COVID-19

U Srpsku stiglo još 20.000 vakcina “sputnjik V”

Treći kontingent ruske vakcine “sputnjik V” stigao je u Banjaluku.

Stiglo je 20.000 vakcina protiv virusa korona.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić dočekali su vakcine u krugu “Krajine grupe” u Banjaluci.

Radovan Višković izjavio je jutros da je riječ o vakcinama komponente dva, odnosno za revakcinaciju.

On je takođe naveo da je potrebno ubrzati plan vakcinacije građana u Republici Srpskoj, o čemu je razgovarao sa Šeranićem.

Višković je istakao da postoje obećanja od proizvođača i distributera vakcina da u narednih sedam ili 10 dana, kako je to planom predviđeno, stigne i dodatna količina od 20.000 doza komponente jedan.

“Republika Srpska po mom i mišljenju struke treba sada da uđe u ozbiljan ciklus vakcinacije svih prioritetnih grupa kako je našim planom vakcinacije i predviđeno”, istakao je Višković.

On je rekao da su ono što je obećano građanima Republike Srpske danas u poziciji da ispune.

Višković kaže da je Republika Srpska obezbijedila, platila i naručila više od 800.000 doza vakcina za 400.000 građana Republike Srpske.

On je rekao da je razgovarao jutros sa ljudima iz Ruske Federacije, te da u julu ove godine Srpska planira novu količinu od 500.000 doza vakcina.

“To je sve potpisano u Memorandumu kojeg imamo sa ruskiom proizvođačem za 1.200.000 doza vakcina za Republiku Srpsku. Ušli smo u taj ciklus, a stabilizovala se i proizvodnja vakcina”, kaže Višković.

On naglašava da je Republika Srpska zahvaljujući saradnji sa Ruskom Federacijom uspjela svojim građanima da obezbijedi dovoljan broj vakcina za početak ozbijljnijeg plana vakcinacije.

Višković je podsjetio da je prije sedam dana na ovom istom mjestu preuzeto 20.000 doza vakcine komponente jedan, a danas je ovdje preuzeto 20.000 doza komponente dva doza vakcine “sputnjik ve”.

Novim kontingentom ruskih vakcina biće kompletirana vakcinacija 20.000 osoba
Ministar Šeranić izrazio je nadu da će sa novim dozama vakcina “sputnjik ve”, koje su danas stigle, biti kompletirana vakcinacija 20.000 lica u Srpskoj.

Šeranić je izrazio zadovoljstvo što je danas u Republiku Srpsku stiglo 20.000 doza druge komponente ruskih vakcina “sputnjik ve”, koja je potrebna za revakcinaciju lica koja će se vakcinisati prvom komponentom.

“Shodno najavama proizvođača, ali i distributera, nadamo se da ćemo kontinuirano imati isporuku vakcina iz sedmice u sedmicu, koja će nam omogućiti da idemo aktivnije i brže u realizaciju plana vakcinacije”, rekao je novinarima Šeranić, koji je u Banjaluci sa predsjednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem danas dočekao novi kontingent ruskih vakcina.

On je naveo da je planirano da ove sedmice bude završena vakcinacija zdravstvenih radnika u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, te da se sljedeće sedmice počne sa vakcinacijom korisnika staračkih domova, odnosno lica koja se nalaze u kolektivnom smještaju ustanova socijalne zaštite.

“S obzirom da nije veliki broj tih lica, plan je da se pozovu roditelji djece sa posebnim potrebama da se jave kako bi i oni bili vakcinisani. Oni su pokazali zainteresovanost, a zbog zbrinjavanja djece, predstavljaju ugroženu kategoriju”, rekao je Šeranić.

Govoreći o 20.000 doza prve komponente vakcine “sputnjik ve” koje su stigle prošlog ponedjeljka, Šeranić je rekao da je za njih stigao sertifikat o kvalitetu, te da su tokom vikenda upućene prema zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

Šeranić je napomenuo da će vakcine koje su danas stigle proći isti put kao i one koje su stigle prošle sedmice, pa će nakon što stigne dokument o kontroli kvaliteta serije od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ići u upotrebu.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button