Svijet

Velika Britanija “etiketirala” Kinu i Rusiju

Velika Britanija “etiketirala” je Kinu, navodeći da predstavlja izazov svjetskom poretku, a pored nje Rusiju je označila kao “najakutniju prijetnju”.

Zvanični London je u najnovijem spoljnopolitičkom okviru naveo da bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva zavisi od ishoda rata u Ukrajini.

Prema njihovom dokumentu, britanska vlada je upozorila na produbljivanje partnerstva Kine sa Rusijom i sve veću saradnju Moskve sa Iranom poslije ruske invazije na Ukrajinu, prenio je Rojters.

Iako se u dokumentu ističe da tenzije u regionu Indo-Pacifika mogu imati veće posljedice od sukoba u Ukrajini, naglašeno je da Rusija i dalje ostala najakutnija prijetnja.

Ažurirani britanski integrisani pregled (IR), prvi put objavljen prije dvije godine, ne opisuje Kinu kao prijetnju, što će vjerovatno razočarati mnoge u vladajućoj Konzervativnoj partiji, ukazuje britanska agencija.

Britanski premijer Riši Sunak napisao je u predgovoru IR da se 2021. godine nije mogao u potpunosti predvidjeti tempo geopolitičkih promjena i stepen njihovog uticaja na Britaniju.

Kada je prvi put objavljen 2021. godine, Integrisani pregled opisao je Kinu kao „sistemskog konkurenta“.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button