Vijesti

Više od milion maraka za posrnuli IZIS

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske planirao je ove godine da potroši preko milion maraka na popravku posrnulog Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, poznatijeg kao IZIS.

Kako se navodi u planu javnih nabavki FZO RS, za usluge redovnog održavanja i popravke IZIS u 2024. godini planirano je čak 680.000 maraka, dok je za dodatno održavanje istog sistema namijenjeno još 342.000 maraka, piše Capital.

Za ovaj posljednji od 342.000 maraka bez PDV već je raspisan javni poziv za “usluge održavanja i popravke softvera”.

IZIS, koji su hakeri zaključali uoči Nove godine, nakon gotovo dva mjeseca popravljanja, testiranja, promjena lozinki i drugih pokušaja, i dalje ne radi u kapacitetu u kojem je to bilo prije napada.

Zapravo, sistem ni ne zaslužuje naziv integrisani zato što u njemu i dalje nisu neke od najvećih zdravstvenih ustanova u Srpskoj.

Najavljen kao sistem koji je trebalo da poveže sve zdravstvene ustanove, uključujući i apoteke i laboratorije, IZIS je novcem građana plaćen neskromnih 26 miliona maraka, ali toliki trošak do sada se nije ničim opravdao.

Uputnice se i dalje štampaju umjesto da se kroz sistem šalju u specijalističke ambulante. Isto je i sa doznakama, a pacijenti i dalje moraju u ambulantu da preuzmu recepte zato što apoteke još nisu povezane.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button