RegionVijesti

Vučić za RTL: Za Srbiju odnosi sa Hrvatskom veoma važni

“Srbi i Hrvati imaju zajedničku budućnost, moraće jedinstvenije da deluju”, rekao je Vučić u intervjuu za RTL.

Vučić je istakao da razumevanje Srba i Hrvata nije postalo veće, ali je dobro što se ne lažemo da smo najbliži na svetu i da se najviše volimo, kao i da je važno odnose postaviti u racionalnu ravan.

“Nećete ni u najgorim tabloidima pronaći najgore uvrede. Naravno, ja sam neretko tema u Hrvatskoj, ali iz drugih razloga“, objasnio je on.

Na konstataciju da često spominje Hrvatsku, da upoređuje rast BDP-a, Vučić je upitao što to smeta.„Mi se merimo sa Hrvatskom, jer je ona ozbiljna zemlja. Želim sa Hrvatskom da gledam brojke oko korone. Mi testiramo dosta, ali i Hrvatska testira, ima ozbiljan krizni stab. Ne mogu da se poredim sa zemljama koje ne testiraju“, precizirao je on.

Upitao je i šta je problem u nekoj utakmici se porediti sa drugima, da kažemo da su Hrvati bolji u rukometi, ali mi u košarci.„Šta je problem u tome? Mislim da je to jedno dobro nadmetanje. Ima li Hrvatska veće plate nego mi, naravno da ima. Hrvatska ima 900 evra, a kod nas su tek 535 evra, a ne zaboravite da su nam bile 329 pre samo četiri godine“, dodao je on.

“Ne želim ni na koji način da sakrijem ni jednog zločinca”
Kada je reč o nestalim osobama i izjavi predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da se neće susresti s njim dok ne da popis nestalih, Vučić je rekao da je to njegovo pravo, ali i da ako neko stvarno misli da to krije na bilo koji način i da ima nešto protiv nestalih, to govori samo o njemu.

„Primio sam te ljude iz Hrvatske. Kada vidite oca koji traži svog sina i kojem oči zasuze. Je li stvarno mislite da ja znam gde je neko ubio tog čveka i gde mu je sklonio telo? To mnogo više govori o vama nego o meni, jer to u životu svom ne bih napravio“, istakao je on.

Vučić je kazao i da je bezbroj puta imao sastanke svih službi i tražio sve moguće iz arhiva, a uvek je dobijao različita opravdanja.

„Neću ni govoriti da se traži jednak ili nešto veći broj Srba, nego Hrvata, ali potpuno je svejedno. Želim da pronađemo svakog nestalog Hrvata i ne želim ni na koji način sakriti ni jednog zločinca“, podvukao je on.

Vučić je kazao da je Srbija spremna, da je razgovarala preko izaslanika za nestale osobe i da kada Hrvatska kaže da misli da se neko nalazi na tom mestu, u roku od 24 sata neka pošalju svoju komisiju i zajedno će biti iskopano to mesto.

„Sve što možete da tražite dobićete što možemo naći. Za nas su odnosi sa Hrvatima veoma važni, trudimo se i gledamo da ne uvredimo nikoga, bez obzira što na različite načine gledamo na stvari od Drugog Svetskog rata i Oluje. Mislim da imamo zajedničku budućnost i da će Srbi i Hrvati morati biti mnogo bliži i jedinstveniji“, zaključio je on.

“Nisam vršio pristisak na Srbe u Hrvatskoj”
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da nikada ni na koji način nije vršio pritisak na Srbe u Hrvatskoj, ali da je uvek tu da pomogne kada se dogodi bilo šta što im predstavlja problem.

Na pitanje u intervjuu za RTL kako gleda na to što je potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević bio na obeležavanju Oluje, a nakon toga u Vukovaru i da li je to otklon od njegovog uticaja, Vučić je rekao da su predstavnici Srba uvek imali samostalni pristup, te da su oni deo hrvatske vlade i da deluju u ime hrvatske vlade.

“Nikada ni na koji način, niti sam vršio pritisak na njih, niti me to zanima. Mene zanima da pomognem srpskom narodu koliko mogu. I kada se dogodi bilo šta što im predstavlja problem – mi smo tu”, istakao je Vučić.

Dodao je da je da je spreman da pomogne u ekonomskom smislu, u vidu slanja građevinskog materijala i svega drugog što je potrebno

Upitan da li mu smeta to što predstavnik Srba ide na proslavu Oluje, Vučić je kazao da ne može da se izjašnjava o tome, ali da to ne bi učinio da je na njihovom mestu iz više razloga.

“Ali ja nisam u njihovim cipelama. I zato poštujem to što oni donose svoje odluke samostalno. Oni svog srpskog roda ne mogu se odreći, kao ni svoje hrvatske države. I oni biraju šta će raditi. Biraju šta će raditi i zbog sebe, svojih porodica i svoje budućnosti, ali i zbog budućnosti pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj”, istakao je Vučić.

“Verujem da će Porfirije produbiti saradnju”

Na pitanje šta očekuje od novoizabanog patrijarha SPC Porfirija, Vučić je rekao da dugo poznaje novog patrijarha, te da je reč o čoveku koji je odan Crkvi, Srbiji i srpstvu svakako, kao i pravoslavnoj veri i hiršćanstvu u celini.

“Reč je i o jednom veoma racionalnom umu, izuzetno obrazovanom coveku. Verujem da će i u tom smislu dodatno produbiti i saradnju i približiti i naše Crkve i narode”, rekao je Vučić.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button