Banja Luka

Zatvoreni gradski konkursi: Kako će se birati direktori tri banjalučke ustanove

Konkursi za imenovanje direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Centra za obrazovanje odraslih i Gradske razvojne agencije u Banjaluci, koje su još od raspisivanja pratile ozbiljne nesuglasice na relaciji gradonačelnik-skupštinska većina, danas su i zvanično zatvoreni.

I prije nego su kandidati “prebrojani”, a gradska Komsija za izbor i imenovanja pristupila poslu, gradonačelnik je skupštinsku većinu “optužio” da su u komisije za konkurse postavili stranačke ljude, a oni mu uzvratili da pokušava da „zaobiđe“ komisije i kroz medijsku hajku izabere direktore koje on želi.

I jedno i drugo ima neke logike, ali pitanje izbora i imenovanja direktora gradskih ustanova i preduzeća, kao i načelnika gradskih odjeljenja, baš i nije crno-bijelo, smatra Aleksandar Radeta, direktor Agencije za državnu upravu. Problem, kaže, nisu ni stranački ni nestranački kadrovi, već znanje i kvalitet.

“Najprije, pitanje je ko su to nestranački ljudi, a podjednako važno je i pitanje zašto imamo izbore ako onaj ko ih dobije neće odlučivati o tome ko će voditi službe i institucije. Dakle, politika u tom odlučivanju mora imati upliva, ali se na kraju mora doći do najboljih i najstručnijih ljudi”, kaže Radeta.

Aleksandar Radeta
Napominje da je u interesu Banjaluke i njenih građana da se u Gradskoj upravi dođe do kompromisa, kako bi oni koji budu na važnim funicijama dobili podršku svih. U suprotnom, čekaju nas trzavice i prepucavanja koje će usporiti razvoj grada.

“I gradonačelnik i skupštinska većina dobili su podršku glasača i svako od njih želi da ostvari neke svoje ciljeve u vođenju politike. Gradonačelnik je već pokazao da mu treba tim sa kojim će raditi i privremeno je zaposlio više od 20 ljudi, ali nije izabrao nestranačke ljude, već one u koje ima povjerenja. U tom smislu djeluje i skupštinska većina”, naglašava Radeta i podsjeća da “princip” upliva politike u izbor ključnih kadrova podjednako funkcioniše i u regionu, pa i zemljama zapadne Evrope.

“Princip” imenovanja komisija za konkurse i izbor direktora gradskih ustanova i preduzeća u kojima se nalazi po pet članova, dva sa liste stručnjaka, a tri iz reda zaposlenih u Gradskoj upravi, brani odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić. Tvrdi da su komisije dobile potrebnu podršku i na sjednicama Komisije za izbor i imenovanja i na zasijedanju gradske skupštine. To što ih je Draško Stanivuković u startu nazvao stranačkim ima drugu pozadinu, smatra Stanić.

“Kada se završi konkursna procedura, gradonačelnik može da digne medijsku hajku i može da optuži skupštinsku većinu za izbor direktora koji nisu po njegovoj volji. Na taj način, pokušaće da poništi konkurse i da ih on imenuje kao vršioce dužnosti, kao što je to uradio u slučaju Akvane, Radničkog univerziteta i Centra za predškolsko vaspitanje”, kaže Stanić.

Odbornik PDP-a u gradskoj skupštini Milko Grmuša tvrdi da on i kolege iz njegovog kluba u konkurse ne sumnjaju bez razloga. Napominje da su tražili da se lista stručnjaka dopuni, ali se to nije dogodilo, što je, kako kaže, razlog „otvorene skepse i gradonačelnika i svih odbornika PDP-a da će ti konkursi biti sprovedeni na način koji će omogućiti najsposobnijima, a ne podobnima da budu izabrani“.

Objašnjava da je izbor konkursnih komisija tek prva etapa i da je Komisija za izbor i imenovanja ta koja će odlučivati o prijedlogu konkursnih komisija.

„Naglašavam da ću lično, u skladu sa članom 16. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima, uputiti prigovor Ombudsmenu Republike Srpske u slučaju da konkursna procedura ne bude zakonita, kao i da ću iskoristiti i sve druge dostupne pravne i političke mehanizne borbe protiv takvih malignih pojava u javnom sektoru“, poručuje Grmuša.

Na pomolu izmjene Zakona o državnim službenicima
Počeli smo da radimo na izmjenama Zakona o državnim službenicima, upravo zato da bismo došli do onih koji su najbolji, otkriva Aleksandar Radeta za BL portal.

“Idemo u pravcu uvođenja pismenog, onlajn testiranja koje će se raditi pod šifromi i na koje niko neće moći da utiče. Nakon tog testiranja, na intervjue će se pozivati samo oni najbolji i u tom smislu će i politički uticaj biti manji. Proritet nam moraju biti stručnjaci i znalci, pa ćemo onda i “podobne” I “nepodobne” drugačije posmatrati”, kaže Radeta.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button