Banja Luka

Zavod pregledao krov Banskog dvora: Utvrđen niz tehničkih nedostataka

Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, pregledom krova Banskog dvora, utvrdio je niz tehničkih nedostataka i neusklađenosti sa projektnom dokumentacijom, saopšteno je iz Gradske uprave.

Poslije pregleda izvedenog stanja rekonstrukcije krova na Banskom dvoru, koji je Komisija Zavoda obavila 2. marta na zahtjev Grada, konstatovali su da su “radovi u pogledu oblikovanja i nagiba krovnih ravni izvedeni u skladu sa projektnom dokumentacijom za koju je Zavod da saglasnost, ali da je evidentno niz tehničkih nedostataka i neusklađenosti sa projektnom dokumentacijom”.
“Na više mjesta spoj lima i zidnih površina nije urađen na odgovarajući način. Postavljanje termoizolacije, kamene vune u obliku tvrdih ploča nije izvedeno”, navedeno je u mišljenju koje je Zavod dostavio Gradu.
Kako navode, dio atike pokriven je pocinčanim limom, a ne bakarnim, odnosno bojenim pocinčanim u boji po uzoru na autentični krovni pokrivač za šta je Zavod dao saglasnost.

“Špalete prozora na zabatnom zidu nisu obrađene. Na više mjesta su vršene popravke krovnog pokrivača na neadekvatan način”, navodi se u mišljenju, uz napomenu da su primjedbe Zavoda date sa aspekta zaštite nasljeđa.
I tzv. “Tim za reviziju” ustanovio je brojne nepravilnosti na krovu Banskog dvora, čija je obnova koštala 600.000 KM. Zbog toga je Grad aktivirao garanciju kod izvođača radova koji je dužan da otkloni sve ustanovljene nepravilnosti.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button