Vijesti

Završen sastanak u OHR-u: “Šmit vikao i lupao po stolu”

Kristijan Šmit je vikao i lupao je po stolu, rekao je Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda, nakon završenog sastanka, odnosno konsultacije predstavnika stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosne i Hercegovini, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Sastanak je održan u zgradi OHR-a ispred koje se održavaju protesti građana nezadovoljnih najavom nametanja izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH.

Konaković je istakao da su glavni krivci za novonastalu situaciju Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica.

“Nametanje izmjena Izbornog zakona na osnovu Mostarskog sporazuma bilo bi korak unazad. Vraćamo se na HDZ-ov zahtjev, koji to crpi iz stava SDA koja se pokušala provući ispod radara. Malo likujem kao čovjek, jer smo trpjeli kritike zbog Neuma, a danas je rečeno da moramo razgovarati. Ponovo smo vraćeni na izmjene Izbornog zakona, a stali smo sa razgovorima o izmjenama Ustava“, rekao je Konaković i dodao:

“Kristijan Šmit je vikao i lupao je po stolu. Pokazao je da on ima emocije, ali mi moramo imati granicu u svemu. Odbranili smo, čini mi se, nešto što je bio dogovor HDZ-a i SDA, ali je ispred nas i dalje veliki izazov”.

Nermin Nikšić, lider Socijaldemokratske partije je izjavio da je Šmit od političkih lidera tražio da moraju raditi na prevazilaženju govora mržnje i drugim rješenjima koja sada neće biti predmet donošenja odluke.

“Rečeno je da Šmit ne odustaje od mogućnosti nametanja odluke kada procijeni da je potrošeno puno vremena u kojem mi nismo bili u stanju da se dogovorimo. Koje je to vrijeme, koji je to period ne znam. Zadovoljan sam činjenicom da ipak nismo i nećemo imati odluku visokog predstavnika koja će uvesti novu diskriminaciju i podjelu u BiH i za sada se bazira samo na transparentnost izbornog procesa. Ta odluka će biti danas”, poručio je Nikšić.

Lider Naše stranke Peđa Kojović takođe je potvrdio da je domaćin na bio temperamentan, te da će danas Kristijan Šmit saopštiti odluku koja

“Visoki predstavnik me impresionirao kao čovjek, intelektualac i političar. Ovo vikanje o kojem je govorio moj kolega Konaković mi je pokazalo da unutra živi jedan čovjek koji ima vrlo dobre namjere prema BiH. Mislim da je odluka koju je danas donio da ide samo sa tehničkim dijelom izmjena zakona vrlo mudro u ovom trenutku”, rekao je Kojović.

Sastanku u OHR-u nisu prisustvovali lideri svih stranaka. Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ), Željko Komšić (DF), Fahrudin Radončić (SBB) i Edin Forto (Naša stranka) su poslali svoje zamjene.

U ime SDA prisustvovala je Alma Čolo, zatim Tonka Krešić iz HDZ, Nermin Džindić iz SBB, te Dženan Đonlagić iz DF.

Sa završetkom sastanka predstavnika stranaka i Kristijana Šmita završeni su i protesti građana ispred zgrade OHR-a u Sarajevu. Saobraćaj je u ovom dijelu grada ponovo normalizovan.

Očekuje se da će Kristijan Šmit svoju odluku saopštiti do kraja dana.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button