Svijet

Zvaničnici Pentagona tvrde da Ukrajina ne može u skorijoj budućnosti vratiti Krim

Ukrajinske snage vjerovatno neće moći osloboditi Krim u bliskoj budućnosti, izjavila su četiri visoka zvaničnika Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država poslanicima Komiteta za oružane snage na povjerljivom brifingu.

Procjena će sigurno frustrirati zvaničnike u Kijevu koji smatraju da je povratak poluostrva jedan od ciljeva.

Nejasno je šta je zvaničnike navelo na tu procjenu. Ali jasna indikacija, kao što su prenijele tri osobe s direktnim saznanjima o sadržaju brifinga od četvrtka, bio je da Pentagon ne vjeruje da Ukrajina ima, ili će uskoro imati, sposobnost da protjera ruske trupe s poluostrva koje je Moskva zauzela prije skoro deset godina, piše The Politico.

Četvrta osoba je rekla da je brifing bio više dvosmislen, ali je poenta ostala da pobjeda Ukrajine u ofanzivi za ponovno zauzimanje ilegalno anektirane teritorije nije sigurna. Sva četvorica su zatražila anonimnost kako bi otkrili detalje sa povjerljivog brifinga.

Među zvaničnicima koji su sudjelovali na sastanku bili su Laura Cooper, zamjenica pomoćnika ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, i general-potpukovnik Douglas Sims, direktor operacija Zajedničkog štaba.

“Nećemo komentarisati tajne brifinge iza zatvorenih vrata, niti ćemo govoriti o hipotetičkim situacijama ili spekulisati o potencijalnim budućim operacijama”, rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh.

“U smislu sposobnosti Ukrajine da se bori i povrati suverenu teritoriju, njihov izuzetan učinak u odbijanju ruske agresije i kontinuirana prilagodljivost na bojnom polju govore sami za sebe”, dodala je.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button