Region

Vučević: Ako vrhovni komandant Vojske izda naredbu da se uđe na Kosovo, naredba će biti izvršena

Potpredsjednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović održali su konferenciju za medije u Domu Vojske Srbije.

“Hoćemo da vas upoznamo sa činjenicama sa kojima raspolažemo. Želim da vas podsetim da je nešto rukovodstvo, još od dolaska Kurtija na vlast, upozoravala i domaću i međunardonu javnost na fizički progon srpskog naroda sa KiM”, rekao je Vučević u uvodnom delu.

“Osim što bi politička ocena najbolje oslikala šta se dešavalo na KiM, General Mojsilović i ja ćemo govoriti samo o činjenicama. U skladu sa Rezolucijom 1244 i vojnotehničkim sporazumom, Srbija i njena vojska sa KFOR-om ima odličan odnos i komunikaciju. Saradnja je zasnovana na uzajamnom poštovanju. Važno je da Kfor ima ulogu naročito tamo gde je srpsko življe. Jedno su naše značajne političke razlike između naše države i članica Kvinte, a drugo je saradnja naše vojske sa Kforom. U skladu sa tim, VS smatra da je korisno obezbediti veće prisustvo jedinice Kfora i da bi to u sredinama gde Srbi žive popravilo poziciju i bezbednost našeg naroda na KiM”, nastavio je ministar Vučević.

“Saradnja Ministarstva odbrane i VS sa Kforom dobra i kontinuirana, teče u skladu sa Rezolucijom 1244 i sporazuma u Kumanovu, svakodnevna i korektno se odvijala”, rekao je Vučević.

“Srbija smatra da je važno da Kfor ima što značajniju ulogu na KIM gde živi srpski živalj , protv toga nemaju ništa ni Srbi”, naveo je.

“Vodi se kontinuirana kampanja protiv VS, njene brojnosti i aktivnosti tj. pokreta i razmeštaja njenih jedinica na našoj teritoriji i to smatramo neprimerenim i neodgovornim i odbacujemo ih kao neistinite. Ukoliko VS dobije takvu naredbu od predsednika kao vrhovnog komandanta da njene jedinice uđu na teritoriju KiM kao deo RS VS će takav zadatak izvršiti efikasno profesionalno i uspešno. Ne bi radili nikome ništa iza leđa, već bi obavestili KFOR. Do sada, hvala Bogu, nismo morali da donosimo takvu odluku, a Srbija će uraditi sve da do toga ne dođe i čuvaćemo mir. Bitno je da nastavimo politički dijalog i poštuje Rezolucija 1244 kako bi izbegli svaku moguću eskalaciju koja nije u našem interesu”, dodao je Vučević.

Prisutnima se obratio i general Mojsilović.

“U skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta nije bilo povećanja borbene gotovosti Vojske Srbije već samo pojačanih aktivnosti u Kopnenoj zoni bezbednosti. Svi komentari o angažovanju snaga su nepotrebni”, rekao je Mojsilović, dodajući da čudi kada neko iskazuje zabrinutost, jer VS u Kopnenoj zoni ima 4.500 angažovanih pripadnika.

“Ja 37 godina nosim uniformu, ako mene pitate i 14.000 pripadnika je malo za tako složen zadatak”.

Mojsilović je dodao i da je Vojska Srbije ozbiljna organizacija, te da vređa intelekt da je Vojska Srbije planirala upad na teritoriju KiM.

Mojsilović je dodao i da se trenutno sprovodi obuka rezervnog sastava VS sa 39 lica, a lica sa teritorije KiM uključena u obuku rezervnog sastava VS sa veoma malim procentom odziva na vojne vežbe.

Što se tiče uloge Milana Radoičića, Mojsilović je bio jasan.

“Milan Radoičić nije učestvoao na obuci na Pasuljanskim livadama, niti je prisustvovao, niti je ispalio bilo koju granatu, nije se ni odazvao nijednom pozivu, a šta radi na privatnom imanju nije stvar Vojske Srbije. Najodlučnije demantujem sve navode iz Prištine”, rekao je general Mojsilović, koji je govorio i o obuci rezervnog sastava VS kojoj podležu svi građani od 18 do 60 godina.

Nakon Mojsilovića, prisutnima se ponovo obratio Vučević.

“Brojne optuzbe stižu na račun naše države da smo obučavali i naoružavali Srbe na KIM, na osnovu navodno zaplenjenog naoružanja koje su prikazali u Prištini, a pitanje Kurtiju – kako to da kosovska policija koristi srpsko naouržanje, da li je Srbija naoružavala kosovsku policiju da puca po Srbima”, zapitao se ministar.

On je dodao i da je “glupost” da VS učestvuje u terorističkim akcijama.

“Terorizam je ono što se radi protiv Srba na KiM i njihovo svakodnevno maltretiranje, nedozvoljavanje Euleksu da učestvuje u istražnim radnjam”, naveo je Vučević, podvlačeći da Srbija nema poblem u saradnji sa Kforom i Euksom.

“Ne radimo ništa tajno ni skriveno, očekujemo odgovore šta se dešavalo 24. septembra na severu Kosova i Metohije”, podvlači Vučević.

Slične vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button